Правила поводження з ножами на кухні.


Більшість людей не знають, як правильно поводитися з ножем, чи то на кухні або якому-небудь іншому повсякденному його застосуванні. Я працюю на кухні в якості шеф-кухаря вже майже 25 років, і мене не перестає дивувати, як люди необережно поводяться з цим одним з найпоширеніших і небезпечних предметів на кухні.

Пам'ятайте, що ви завжди повинні використовувати необхідний ніж для будь кухонної роботи, яку виконуєте. У вас завжди повинен бути набір різноманітних ножів: для чищення шкірки фруктів і овочів, подрібнення або шинкування, для нарізки сиру або для оброблення м'яса. Слід на кухні мати і зубчастий ніж, призначений тільки для нарізки хліба або булочок на бутерброди..

Назавжди запам'ятайте, що ніж - не іграшка, і він не повинен застосовуватися в її якості. Їм не можна відкривати консервні банки, пляшки або використовувати в якості викрутки, так як це може призвести до відламування кінчика леза і, існує можливість у цей момент травмувати себе особисто.

Завжди тримайте ніж у своїй домінуючою руці. Якщо ви правша, тримайте ніж у правій руці. Аналогічно, якщо ви лівша, тримайте його в лівій руці. Ви завжди повинні тримати лезо під кутом від себе.

Ніколи не ріжте що-небудь в напрямку вашого тіла, так як в цьому випадку у вас з'являється більше шансів отримати травму. Ніколи не ріжте що-небудь, тримаючи дані предмет «навісу» в руці. Завжди коли ви нарізаєте, шинкуете або рубайте кістки використовуйте обробну дошку з підкладеною під нею вологою тканиною. Вона запобігає ковзання або переміщення дошки по стільниці.

Також не забувайте завжди підтримувати ваші ножі в гострому стані, так як тупі більш небезпечні, ніж гострі. Тупий ніж в невідповідний момент може зісковзнути з предмета, який ви ріжете, і ви знову маєте можливість завдати собі шкоди. Ось чому в господарстві необхідно мати хонинговальный камінь або точило для ножів.

Більшість людей не знають, як правильно передати ніж комусь іншому. Деякі, передаючи його іншій особі, тримають його за лезо, а інші, навпаки - за ручку. Можу вам чесно сказати, що обидва з цих методів неправильні. Уявіть собі, що може статися, якщо в момент передачі ножа якесь третя особа зіткнеться з одержують або передавальним ніж людиною. Це звичайно випадковість, але її треба завжди передбачати. Тому, єдино правильний спосіб передати ніж кому-небудь іншому, - це покласти його на стіл кінчиком леза, спрямованим від іншої людини, для того щоб той міг самостійно не поранившись взяти його за ручку.

Коли ви пересуваєтеся по кухні, ніколи не носіть перед собою ніж. Єдиний спосіб, на кухні перенести ніж – це збоку від вашої ноги, взявши за ручку вістрям назад.

Після кожного застосування кухонного ножа ви завжди повинні самостійно вимити його вручну. Ніколи не мийте їх в посудомийній машині або, зануривши і залишивши його «на секунду» в раковині з пінною водою. Якщо ви живете у квартирі не один, то запам'ятайте, що на вашій кухні хтось може випадково порізатися, відкривши машину або опустивши руку в мильну воду не знаючи, що там знаходиться залишений вами гострий ніж.

Ножі, коли вони не використовуються, слід завжди правильно зберігати. Краще всього використовувати окремий ящик кухонних меблів або магнітну стійку. Якщо ви зберігаєте свої ножі в загальному ящику з посудом, то обов'язково тримайте їх в окремому відсіку подалі від інших предметів.

І нарешті, якщо ви коли-небудь будете кидати кухонний ніж, то не намагайтеся його ловити «на льоту». Я не можу точно сказати, скільки за ці 25 років я бачив нещасних випадків з цього приводу. Нехай він краще впаде, та навіть нехай він із-за цього і зламається, але він обов'язково повинен припинити свій рух перш ніж ви його будете піднімати.

Завжди, використовуючи на кухні ножа, намагайтеся залишатися зосередженим над поставленим завданням, і намагайтеся ніколи ні на що не відволікатися.

 
Вверх